Wat kan je doen bij een schietpartij?

Hoewel het onwaarschijnlijk is, kan er op elk moment, op school, op het werk of op de luchthaven een schietpartij plaatsvinden. Het is slim om voorbereid te zijn en alvast te weten hoe je de beste kans maakt op overleving. Rennen zou altijd je eerste prioriteit moeten zijn, maar wees ook voorbereid om je te verstoppen of te vechten voor je leven als er geen veilige ontsnappingsroute is.

IMG_0180

Stap 1: ren weg indien mogelijk

Je beste kans op het overleven van de schietpartij is door zo snel mogelijk het gebied te verlaten. Sluit deze optie alleen uit als de enige vluchtroute je in het zicht van de schutter brengt.

Stap 2: ken de vluchtroutes

Bereid je voor door alle uitgangen vanuit de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt in kaart te brengen. Dit is inclusief nooduitgangen, brandtrappen en ramen. Plan idealiter minimaal twee vluchtroutes om uit de school of het bedrijf te komen, mocht de schutter één van de twee blokkeren.

Sluit ramen op de tweede verdieping niet uit, evenals ramen die je zou moeten inslaan. Je kunt snijwonden, door gebroken glas of een gebroken been door een val, overleven. Ongeveer 98% van de schutters handelt alleen. Als je het gebied waar je schoten hoort kunt vermijden, zit je meestal veilig.

Stap 3: reageer direct

Verstijf niet en verspil geen tijd door je opties na te gaan. Zoek een vluchtroute en ren. Als je schoten op afstand hoort, kun je waarschijnlijk wegkomen voordat de schutter arriveert. Als je schoenen draagt die rennen lastig maken, doe ze dan uit.

IMG_0181

Stap 4: laat je eigendommen achter

Als je hebt besloten dat rennen je beste optie is, laat je portemonnee, tas en mobiele telefoon dan voor wat het is. Je eerste ingeving is misschien om je bezittingen mee te nemen, maar ze zijn lang niet zo belangrijk als je leven.

IMG_0134

Stap 5: ren direct naar een uitgang

Vertraag je vlucht niet door ontwijkende manoeuvres, zoals rennen in een zig-zagpatroon of voorovergebogen rennen. Ren zo snel als je kunt, direct naar een veilig plek. Deze tactieken hebben alleen zin als de schutter rechtstreeks op jou richt en een wapen gebruikt waarmee kogels elkaar traag opvolgen. Snel wegkomen is meestal de betere optie.
De enige uitzondering is een situatie waarin je wordt gedwongen in het zicht van de schutter te rennen, in een gebied waar voldoende schuilplekken zijn tussen jou en de uitgang. In dit geval is je beste optie om te rennen van obstakel naar obstakel. Lees verderop het deel over verstoppen voor advies over schuilplekken die kogels tegenhouden.

IMG_0182

Stap 6: neem mensen met je mee

Moedig terwijl je rent anderen aan om ook te rennen. Als iemand gedesoriënteerd lijkt of te bang is om te bewegen, pak die persoon dan beet en sleep hem of haar met je mee. Vertel de mensen dat rennen essentieel is om te overleven. Als je in een grotere groep rent, is het lastig jou individueel te raken en profiteer je van de kracht van een grotere groep mocht je de schutter toch tegen het lijf lopen.

IMG_0144

Stap 7: pak alleen een wapen als dat handig is

Als je een scherp object of juist een stomp voorwerp ziet liggen, dat je tijdens het rennen kunt meenemen, pak het dan. Verspil geen tijd met het zoeken naar een wapen als je eigenlijk zou moeten wegrennen. Dit is alleen een laatste redmiddel voor als je niet in staat zou zijn te ontsnappen aan de schutter(s).

IMG_0183

Stap 8: doe het volgende wanneer wegrennen onmogelijk is

Je hebt maar een paar seconden nodig om te bepalen of rennen een optie is. Als de schutter snel jouw ruimte nadert of als hij de enige vluchtroute blokkeert, verstop jezelf dan en barricadeer de boel direct.
Verstoppen is je tweede keus, omdat je hierdoor vast komt te zitten in een ruimte. De meeste schietpartijen zijn echter binnen tien tot vijftien minuten voorbij. Als je de schutter zo lang kunt mijden, is je kans op overleving groot.

Stap 9: verdeel de taken met andere mensen in de ruimte

Als er andere mensen in de ruimte zijn, trek dan hun aandacht en verdeel de volgende taken onderling (allen worden hieronder gedetailleerd beschreven):
Iemand moet 112 bellen.
Een groep mensen moet de deur op slot doen en barricaderen.
Een groep mensen moet alle dingen verzamelen die als wapen kunnen dienen.

IMG_0184

Stap 10: doe de lichten uit

Doe direct de lichten uit in de ruimte waar je je bevindt. Hierdoor zal de schutter minder snel de ruimte binnenkomen en als hij dat toch doet, is je kans op overleving een beetje groter.

IMG_0185

Stap 11: doe de deur op slot en barricadeer hem

Doe direct de deur op slot en doe alles wat je kunt om het lastiger voor de schutter te maken om binnen te komen. Onthoud dat de meeste schutters maar een paar minuten hebben voordat de politie arriveert en dat ze niet de weg van de meeste weerstand zullen kiezen. Sluit de deur af, zet er een deurstop op en zet alle zware meubels, zoals bureaus en stoelen, meteen voor de deur om de schutter af te schrikken.
Ga zo snel mogelijk weg bij de deur als de schutter nadert. Blijf weg van alle deuren en ramen.

IMG_0186

Stap 12: bel het noodnummer 112

Een schietpartij duurt meestal vijf minuten voordat iemand de politie belt. Als er andere mensen in de ruimte zijn die de deur barricaderen, is het zeer verstandig direct te bellen. Zodra de politie is gebeld, arriveren ze doorgaans binnen enkele minuten. Gebruik indien mogelijk een vaste in plaats van een mobiele telefoon, zodat de politie het telefoontje automatisch kan traceren.

Als je de hulpdiensten niet kunt bereiken, zoek dan naar een sprinklersysteem aan het plafond en probeer deze in te schakelen door er een aansteker onder te houden. Hierdoor wordt automatisch de brandweer opgeroepen.

IMG_0187


Stap 13: pak alle wapens die je kunt vinden

Kijk rond in de ruimte waar je je verstopt en zoek alles dat je kunt gebruiken als wapen. Denk aan een nietmachine of een scherpe schaar in het bureau,  de hete koffie in de kantine van het kantoor, bekers en gevaarlijke zuren (zoals zwavelzuur) in een scheikundelokaal of alles dat scherp, zwaar of van glas is of als wapen kan dienen. Houd deze wapens in de buurt voor wanneer de schutter de ruimte waar je bent zou binnentreden.

Zelfs kleine objecten die naar een schutter worden gegooid kunnen hem vertragen, als je met een grote groep samenwerkt. Dit is uiteraard een laatste redmiddel, maar toch zou iedereen die geen wapen kan vinden iets moeten zoeken om mee te gooien.

Stap 14: zoek dekking

En met dekking bedoelen we een barrière die een kogel kan tegenhouden. Stenen of betonnen muren, stalen steunbalken of dikke bomen zijn de bekendste voorbeelden. Als je in een afgesloten ruimte bent opgesloten, is je beste optie een stevig meubelstuk, zoals een zwaar bureau of een opbergkast.

Zoek idealiter naar een plek die je beweging niet beperkt. Als de situatie verandert kun je zo snel mogelijk naar een uitgang rennen.

IMG_0188

Stap 15: zoek naar iets om je te verschuilen als dekking niet beschikbaar is

Bedekking zorgt ervoor dat de schutter je niet ziet, maar beschermt je niet tegen kogels. Als het je enige optie is, verstop je dan achter meubels, in kasten of op een andere verstopplek. Hurk laag bij de grond om de kans dat een verdwaalde kogel je raakt te minimaliseren. De meeste binnenmuren zullen kogels niet tegenhouden.

IMG_0189

Stap 16: zet alles dat geluid maakt uit

Als er tijd voor is, zet dan je telefoon op stil en zet andere elektronische apparaten uit, zodat het geluid de schutter niet aanmoedigt om te naderen.

IMG_0128

Stap 17: probeer kalm te blijven

Dit lijkt misschien onmogelijk, maar het is essentieel dat je volledig stil bent. Vertel mensen dat snikken of huilen er alleen voor zal zorgen dat de schutter jullie sneller zal vinden. Wees mentaal voorbereid op het moment dat de schutter de kamer binnenkomt en je vindt. In dat geval heb je geen keus en moet je vechten, zoals hieronder beschreven.

IMG_0190

Stap 18: doe alsof je dood bent als laatste optie

Er zijn mensen die schietpartijen hebben overleefd door te doen alsof ze dood waren op plekken waar kogels zijn afgevuurd. Sommige schutters zijn zich echter bewust van deze tactiek en zullen op lichamen schieten. De enige situatie waarin je dit zou kunnen proberen, is wanneer wegrennen en verstoppen beide onmogelijk zijn.

IMG_0191

Stap 19: onthoud dat het aanvallen van de schutter je laatste optie is

Je zou je verstopplek niet moeten verlaten en de schutter aanvallen als deze nadert. Kies alleen ervoor met hem te vechten als je zeker weet dat je wordt neergeschoten als je niets doet.

IMG_0192

Stap 20: probeer niet te onderhandelen met de schutter of te smeken om je leven

Praten met de schutter, hem vragen waar hij mee bezig is of smeken om je leven door te praten over je familie is niet effectief gebleken als middel om schutters te benaderen. Verspil je tijd niet door met hem te praten. Vechten is een betere optie.

IMG_0193

Stap 21: werk samen met anderen om verwarring te zaaien

Als je jou in een groep mensen bevindt en de schutter niet kunt mijden, maak je de beste kans door zoveel mogelijk geluid en beweging te creëren. Schreeuwen, objecten gooien en rennen geeft je enkele seconden extra om de ruimte te verlaten of om de schutter aan te vallen als er geen vluchtroute is.

IMG_0194

Stap 22: val de schutter aan met elk wapen dat je kunt bedenken

Gebruik  scharen, glas of elk ander scherp of zwaar object om de schutter aan te vallen zodra hij zich in je buurt bevindt. Zelfs een scherpe balpen is beter dan niets. Je vecht voor je leven en elke seconde telt.
Nogmaals: dit is echt een laatste redmiddel. De meeste schutters zijn zwaar bewapend en sommige dragen zelfs een pantser. Zelfs al zou je zelf een pistool hebben, dan ben je waarschijnlijk toch in het nadeel.

IMG_0195

Stap 23: viseer zwakke plekken van de schutter

Probeer de schutter te raken in het gezicht, in de ogen, op de schouders, in de nek of op de armen, zodat hij sneller zijn wapen zal laten vallen. Je zou hem in zijn nek moeten steken, zijn ogen uit moeten prikken of hem in zijn armen moeten steken. Doe alles wat je kunt om te zorgen dat hij zijn wapen loslaat of dat hij pijn heeft en je het wapen kunt pakken.

Als je niet kunt mikken op het gezicht, schop hem dan in zijn kruis. Dit is een effectieve manier om hem van zijn wapen te ontdoen en om hem veel pijn te bezorgen.

IMG_0196

Stap 24: wees vastberaden wanneer je moet vechten met de schutter

Zodra je je in deze situatie bevindt, kan twijfel of paniek fataal zijn. Wees zo agressief mogelijk en val aan met alles wat je hebt. Probeer niet weg te rennen of te stoppen met vechten tot wanneer het gevaar geneutraliseerd is.

Hoe kan je je voorbereiden op of een schietpartij voorkomen op school of op het werk? 

IMG_0197

Stap 1: meld verdachte activiteiten

Blijf alert en meld verdachte incidenten altijd bij de autoriteiten. Als een student of collega het heeft over het vermoorden van mensen of dreigt een mes of pistool mee naar school te nemen, meld dit dan bij een leraar of de politie. Misschien voorkom je hiermee wel een ramp. Veel schutters kondigen hun plannen vooraf aan om op te scheppen. Vat dit gedrag niet op als een grap en meld het direct.

IMG_0198

Stap 2: wees je bewust van de procedure om je school of werkplek af te sluiten

Elke school of elk kantoor heeft een bepaalde afsluitprocedure die bepaalt hoe deuren moeten worden afgesloten, waar mensen zich moeten verstoppen en hoe de autoriteiten moeten worden gebeld. Wees dus op de hoogte van de standaardprocedure op jouw werk of op school in het geval van een schietpartij om voorbereid voor de dag te komen. Helaas kan het lastig zijn het protocol precies te volgen tijdens een schietpartij, maar door te weten wat het inhoudt kun je op de best mogelijke manier reageren.

IMG_0199

Stap 3: wees voorbereid op een schietpartij

Natuurlijk moet je nooit een wapen mee naar school of je werk nemen voor tijdens een eventuele schietpartij. Als je echt voorbereid wilt zijn, volg dan een cursus zelfverdediging of een andere cursus die je leert hoe je een aanvaller kunt afweren bij een aanval of schietpartij. Door enkele gevechtstrucs te kennen voel je je zelfverzekerder op het moment dat je geen andere keus hebt dan een schutter aan te vallen.

IMG_0200

Stap 4: ren niet naar de politie wanneer die arriveren

De eerste mensen die arriveren zijn daar om de schutter te lokaliseren en hem uit te schakelen, niet om mensen te redden. Verlaat je verstopplek niet en loop niet in de weg. Wacht op een arts of brandweerman als je gewond bent. Doe je handen omhoog als je in het zicht van de politie bent. Spreid je vingers om hen te laten zien dat je geen bedreiging vormt. Houd je handen te allen tijde in het zicht. Vertel de politie wat je weet. Als je informatie hebt over de locatie van de schutter of het soort wapen, laat het de dichtstbijzijnde politieagent dan weten.

IMG_0201

Stap 5: beweeg in de richting waar de politie vandaan komt

Stop niet om de politie om aanwijzingen te vragen. Als het veilig is, ren dan in de richting waar de politie vandaan kwam en houd je handen zichtbaar in de lucht.

IMG_0202

Stap 6: gehoorzaam meteen de instructies van de politie

Doe zo snel mogelijk wat ze zeggen, zonder tegenspraak.

Nog een paar tips om af te sluiten:

  • Val de schutter niet aan als hij zegt dat hij je kan zien. Behalve wanneer hij je rechtstreeks aankijkt, is dit waarschijnlijk niet waar.
  • Als je je in dezelfde ruimte als de schutter bevindt en er is geen mogelijkheid om je te verstoppen of een goede aanvalspoging te doen, ga dan plat op de vloer liggen. Hierdoor ben je een kleiner doelwit en de schutter denkt misschien dat je dood bent.
  • Ga achteraf in therapie als je moeite hebt de gebeurtenis te verwerken.
  • Neem persoonlijke bezittingen niet mee en breng jezelf niet in gevaar door deze spullen bijeen te rapen. Persoonlijke eigendommen kunnen worden vervangen, maar als je het leven laat, dan is dat voor altijd.
  • Laat de angst voor een schietpartij je leven niet beïnvloeden. Het is belangrijk om voorbereid te zijn, maar de kans dat je er één meemaakt is erg klein.

Bron: WikiHow

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *