Dinsdagtip: hoe je verdedigen tegen meerdere aanvallers op hetzelfde moment

Wil je voorbereid naar de les komen? Neem dan zeker deze dinsdagtip door! In dit bericht lees je meer over enkele basistechnieken die verweven zitten doorheen de trainingen. Deze week gaan we dieper in op één van de principes van Krav Maga: hoe moet je verdedigen tegen meerdere aanvallers?

In tegenstelling tot wat je in de films ziet, zal het vechten tegen meerdere tegenstanders tegelijkertijd bijna altijd inhouden dat je verliest.  Je loopt nog meer risico op ernstige letsels dan bij confrontaties met één aanvaller.

In een veel-tegen-een scenario is de kans groot dat je verliest. Zelfs getrainde vechters worden vaak verslagen in dit soort situaties. Zit je toch in zo’n situatie? Dan helpen onderstaande tips om de verwondingen te beperken en om te ontsnappen uit een penibele situatie.

IMG_0150

Tip 1: preventieve maatregelen.  Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht

Probeer altijd om een gevecht te vermijden of wanneer eraan te ontsnappen. De kans is klein dat je een gevecht tegen meerdere aanvallers zal winnen. Scan je omgeving en zoek naar mogelijke vluchtroutes.

IMG_0151

Stop of voorkom het gevecht voor het kan beginnen. Een conflict begint meestal nog voor het gevecht zelf ontstaat. Positieve en assertieve interactie met een groep kan voorkomen dat er geweld wordt gebruikt. Doe je best om conflict te sussen door goed gehumeurd te zijn en start zelf geen ruzie. Maak geen opmerkingen die de mensen om je heen diep kunnen beledigen of voor foute interpretaties vatbaar zijn.

IMG_0152

Ren weg, behalve wanneer je in een situatie zit waaruit je niet kan wegrennen. Denk aan de verdediging van kinderen, de partner of andere situaties.

Wanneer je wel kan wegrennen, loop dan naar een plek met andere mensen en haal hulp. Rennen zal je waarschijnlijk scheiden van de groep aanvallers, waardoor de kans groter is dat je geen confrontatie met hen moet aangaan. Wees erg oplettend dat je niet omsingeld wordt of recht in een val rent.

IMG_0138

Tip 2: ga op de leider af

Is een confrontatie niet te vermijden? Zoek dan de leider. Veel groepjes van aanvallers hebben een duidelijke koploper. Wanneer je aangevallen wordt, probeer dan dit individu te betrekken in één tegen één gevecht of hem als eerste te viseren om jou te verdedigen.

Wanneer het gevaar van de leider weg is, dan is de kans aanwezig dat de rest van de groep niet meer weet wat ze moeten doen.

IMG_0139

Tip 3: wees strategisch in hoe je de zelfverdediging plant

Voorkom dat je tegenstanders in een driehoek om je heen gaan staan. In deze situatie zal je bijna altijd snel verliezen.

IMG_0140

Tip 4: zorg dat je weet waar al je tegenstanders zijn

Zelfs al bevecht je ze één voor één, weet waar al je tegenstanders zijn en zorg dat je er klaar voor bent om ook onmiddellijk tegen hen te verdedigen wanneer dat nodig is. Ga niet blind het gevecht aan zonder je omgeving te observeren, anders zullen ze je al snel te slim af zijn.

IMG_0141

Tip 5: zorg dat je tegenstanders in een lijn voor je staan 

Door je tegenstanders op een lijn te houden (door bijvoorbeeld achteruit te stappen en/of continu jezelf opnieuw te positioneren) kan je de gelegenheid creëren om slechts tegen één persoon te moeten verdedigen. Op die manier kan je aanvallen van meerdere tegenstanders op hetzelfde moment vermijden.

IMG_0142

Tip 6: kijk rond en probeer iets als wapen te gebruiken voor jouw verdediging

Het gebruiken van iets dat als wapen kan dienen kan een gevecht beëindigen voor het begonnen is. Het kan een manier zijn om de kansen gelijk te trekken wanneer je tegenover een overmacht staat of wanneer de tegenstanders ook over wapens beschikken. Als je er niet bedreven in bent om met voorwerpen te werken, houd er dan rekening mee dat uiteindelijk het voorwerp tegen jou gebruik kan worden, wat dodelijke gevolgen kan hebben of tot zware verwondingen kan leiden.

IMG_0144

Gebruik de objecten om je heen om je tegenstanders af te weren. Iets gooien naar een tegenstander, terwijl je je omdraait om je tegen een ander te verdedigen, kan je helpen om de klus te klaren.

Een stoel gebruiken om de aanvaller op afstand te houden en ondertussen blijven trappen naar zijn genitale zone, kan het gevecht beëindigen.

IMG_0143

Tip 7: verdedig agressief en overdonderend

Wanneer het duidelijk is dat het gevecht niet kan vermeden worden en dat je op geen enkele manier veilig kan ontsnappen, dan zal je je moeten verdedigen. Dreig nergens mee en geef je intenties niet bloot.

Plan om agressief en overdonderend te verdedigen en het gevecht snel in je voordeel te beëindigen. Als je moet knokken, dan moet je er voor gaan om te winnen.

IMG_0145

Tip 8: blijf bewegen

Als je op een gegeven moment ergens niet weg kunt komen, dan wordt het gemakkelijker om je in te sluiten. Neem kleine, snelle stapjes  om snel in beweging te blijven verplaatsen in de beperkte ruimte.

IMG_0146

Tip 9: hou jezelf onder controle en verdedig efficiënt. Wees niet bang om gemeen te verdedigen

Het is bijna onmogelijk om je te verdedigen tegen meerdere tegenstanders vanuit verschillende hoeken.

Je zal initiatief moeten nemen en consequent handelen.

IMG_0147

Je zal het aantal tegenstanders zoveel als mogelijk terug moeten brengen. Richt je op zwakke punten zoals de ogen,  het kruis, knieën, solar plexus, oren, drukpunten enz…

Zelfs de neus kan een doel vormen omdat het de tegenstanders voor korte tijd zal verblinden en desoriënteren.

IMG_0148

Je hoeft je niet te schamen om je tanden, knieën en of nagels te gebruiken op welk moment dan ook. Trots kan je je leven gaan kosten. Wees niet bang om je tegenstander in het kruis te schoppen, aan zijn haren te trekken, of naar de ogen te krabben.

IMG_0149

Tip 10: vermijd kost wat kost om ingesloten te raken

Voorkom dat de tegenstanders jou kunnen vastpakken. Wanneer de aanvallers hier toch geslaagd zijn, geef niet op en werk verder met de lichaamsdelen die ze niet onder controle hebben om jezelf te verdedigen.

Allerlei nuttige tips

  • Luister naar en wees je bewust van wat er achter en om je heen gebeurt. Wees alert.
  • Als je op de grond terecht komt, dan is er misschien modder en zand in de buurt. Probeer het in het gezicht van je tegenstander te gooien. Dit zorgt voor irritatie aan de ogen.
  • Zorg dat je nooit op de grond terechtkomt. Je zal meteen worden overweldigd, gestompt en getrapt.
  • Als je wel op de grond terechtkomt, probeer dan je hoofd, torso en genitale zone te beschermen. Trap terug en probeer weer overeind te komen.
  • Maak lawaai. Je zal minder snel aangevallen worden als anderen weten wat er aan de hand is.
  • Blijf weg uit gevaarlijke wijken/gebieden, zeker ’s nachts als je alleen bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *