Dinsdagtip: verdedig jezelf langs voor

Wil je voorbereid naar de les komen? Neem dan zeker deze dinsdagtip door! In dit bericht lees je meer over enkele basistechnieken die verweven zitten doorheen de trainingen. Deze week gaan we dieper in hoe je jezelf kan verdedigen langs voor.

Stap 1: Ga voor de ogen en neus

Als je een gevecht zo snel mogelijk wilt beëindigen door als eerste uit te halen, sla dan hard en zo vaak als je kunt, en ren dan weg om hulp te halen. Als je in een steegje overvallen wordt is het niet het moment om na te denken over een eerlijk gevecht. Breng jezelf in veiligheid door de confrontatie zo kort mogelijk te houden.

De ogen en neus zijn de gevoeligste en zachtste delen van het gezicht van je aanvaller en ze zijn heel kwetsbaar voor ellebogen, knieën en je voorhoofd.

Probeer de neus van je belager te raken met het hardste deel van je voorhoofd, net onder de haargrens, door je nek aan te spannen en je voorhoofd op het midden van zijn gezicht te beuken. Dit is de snelste en meest onverwachte manier om een gevecht meteen te beëindigen. Hoe sterk, ervaren of gewelddadig je aanvaller ook is, van zo’n beuk op je neus is het moeilijk om snel te herstellen.

IMG_0108

Stap 2: Schop of grijp het kruis van een mannelijke aanvaller

Door je knie hard in het kruis te schoppen of het kruis met je handen te pakken en om te draaien is het zeer waarschijnlijk dat je belager tegen de grond gaat. Nogmaals, dit is niet de tijd om je zorgen te maken over vuil spel. Als je leven in gevaar is, ga dan voor het kruis.

Als je aanvaller hierdoor dubbelklapt kun je met je knie zijn neus raken zodat je zeker weet dat hij een tijdje uitgeschakeld is.

IMG_0109
Stap 3: Hiel trap

Als je van achteren wordt aangevallen heeft de aanvaller zijn of haar armen waarschijnlijk om je bovenlijf. Dit werkt vooral goed wanneer je hoge hakken of zware schoenen draagt.

Breng je voet richting de voeten van de aanvaller, til je voet op en trap zo hard als je kunt. Als je wordt losgelaten komt de aanvaller waarschijnlijk niet achter je aan.

IMG_0110

Stap 4: Ga voor de knieschijven

Als je bijvoorbeeld wordt gewurgd, of je belager heeft zijn handen in je gezicht, kun je de benen aanvallen zodat je meer ruimte hebt om hem op andere plekken te raken, of om er vandoor te gaan.

Dit is vooral effectief bij lange aanvallers en het is nog goed uit te voeren als je wordt vastgehouden.

Schop als een voetballer tegen de schenen en knieën, met de binnenkant van je voet. Dit is een snelle en pijnlijke schop. Als zijn benen dichtbij zijn kun je met je knie de binnenkant van het been, de buitenkant van het been, de knie of het kruis raken. Dit kan je belager neerhalen, want je hoeft maar 6-8 kilo druk te geven om een knie te breken.

IMG_0111

Stap 5: Probeer in zijn ogen te prikken of drukken

Niemand kan zich verdedigen als zijn oog wordt ingeprikt, hoe groot of sterk je belager ook is.

Een harde klap op een oor kan iemand ook even uitschakelen, of als je het goed doet zelfs de trommelvliezen scheuren.

In sommige gevallen wil je misschien de nek van je aanvaller proberen te pakken. Om iemand te wurgen moet je niet zoals in Hollywoodfilms je handen om de hele hals leggen, maar alleen je duim en vinger om de halsslagader leggen (bij mannen makkelijk te vinden door de grote adamsappel). Als je dit goed doet zal hij vreselijke pijn ervaren en misschien neervallen.

IMG_0112

Stap 6: Als je valt, probeer dan bovenop je aanvaller te vallen

Je wilt een gevecht op de grond te allen tijden vermijden, maar als het niet anders kan gebruik dan je lichaamsgewicht in je voordeel. Hou, terwijl je valt, je puntige lichaamsdelen puntig (knieën en ellebogen) en probeer daarmee je aanvallers kruis, rib of nek te raken.

IMG_0113

Stap 7: Als je belager je aanvalt met een wapen probeer dan een armlengte van hem vandaan te blijven

Als er een pistool in het spel is, overweeg dan weg te rennen, slingerend van links naar rechts.

Als je de kans hebt om veilig weg te rennen, pak die dan. Zorg dat je veilig bent op het moment dat je stopt met jezelf verdedigen.

In veel gevallen kun je de situatie meteen beëindigen door je portemonnee te geven aan je belager. Dit is beste keuze, vooral als er een pistool of mes op je gericht is. Je leven is veel meer waard dan het geld of je creditcard. Gooi de portemonnee van je af en ren.

Bron: wikihow

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *